Αλλαγή καθετήρα στο σπίτι

Αλλαγή καθετήρα στο σπίτι

Η αλλαγή καθετήρα στο σπίτι αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία για έναν μεγάλο ποσοστό ασθενών. Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ουροκαθετήρας χρησιμοποιείται για άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αρκετά συχνά απαιτείται η διατήρησή του και μετά το εξιτήριο.

Η αλλαγή ουροκαθετήρα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις νοσηλευτικής και δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιήσει ο καθένας. Ωστόσο ο Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, διαθέτουν ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, αποτελούμενο από έμπειρους νοσηλευτές για ασθενείς και ηλικιωμένους.

Ο καθετήρας μπορεί να είναι απλός ή σιλικόνης και η επιλογή του εξαρτάται από το θεράποντα ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή. Ειδικότερα, ένας απλός καθετήρας μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 14 ημέρες ενώ οι καθετήρες σιλικόνης έως και 30.

Λήψη γενικής ούρων από καθετήρα ουροδόχου κύστεως

Η λήψη ούρων από καθετήρα ουροδόχου κύστεως με σκοπό την μεταφορά τους για γενική εξέταση, αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί επίσης αρκετές γνώσεις. Ειδικότερα, η λήψη ούρων με τον τρόπο αυτό προϋποθέτει την διακοπή της ροής των ούρων με ειδική βαλβίδα ή κλιπ, καθαρισμό του καθετήρα με αιθυλική αλκοόλη στην ειδική υποδοχή του ουροσυλλέκτη (εφόσον διαθέτει), την αναρρόφηση των ούρων με σύριγγα και την τοποθέτησή τους σε αποστειρωμένο δοχείο.

Φυσικά η μεταφορά των ούρων για την διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα λιγότερο από 2 ώρες.

Το προσωπικό μας θα αναλάβει τόσο την αποτελεσματική λήψη των ούρων όσο και την έγκαιρη μεταφορά τους για την γενική εξέταση.

Αλλαγή σακούλας καθετήρα

Η αλλαγή σακούλας καθετήρα είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται συνεχώς από το άτομο που φροντίζει έναν ασθενή. Στα πλαίσια των νοσηλευτικών υπηρεσιών που σας παρέχουν οι νοσηλευτές της εταιρείας μας, συμπεριλαμβάνεται και η ως άνω διαδικασία. Μια διαδικασία η οποία θα γίνει με τον πιο ενδεδειγμένο και ασφαλή για τον ασθενή τρόπο.

Αλλαγή και τοποθέτηση καθετήρα σε άνδρες και γυναίκες

Η αλλαγή και η τοποθέτηση καθετήρα μπορεί να αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και συνίσταται σε περιπτώσεις που ο ασθενής σε κατάκλιση φέρει κάποια πληγή που δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με υγρασία, όταν απαιτείτε συλλογή των ούρων ολόκληρο το 24ωρο, καθώς και σε ένα πλήθος ασθενειών και παθήσεων. Μερικές από αυτές είναι:

  • Άνδρες ασθενείς με υπερτροφία προστάτη.
  • Κατακεκλιμένοι ασθενείς με ακράτεια ούρων.
  • Ασθενείς με ενδοφλέβιους ορούς.
  • Άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν ισχυρά διουρητικά.

Πρακτικές αλλαγής ουροκαθετήρα στο σπίτι

Οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν στην αλλαγή καθετήρα στο σπίτι πρέπει να συνοδεύονται από άρτια εκπαίδευση και εμπειρία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία του ασθενούς. Ειδικότερα, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα υλικά καθώς και άσηπτη – ατραυματική  τεχνική. Η αλλαγή ουροκαθετήρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τις 20 μέρες για τους απλούς και τις 30 μέρες για τους καθετήρες σιλικόνης, ενώ θα πρέπει να διαφυλαχθεί και το κλειστό σύστημα παροχής ούρων ώστε να μην μολυνθεί από βακτήρια.

Πρακτικές που εξασφαλίζει σε κάθε αλλαγή ουροκαθετήρα το προσωπικό των  Νοσηλευτικών Υπηρεσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για άμεση βοήθεια στο σπίτι, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.