Συμβουλές συμπεριφοράς κατά τη φροντίδα ηλικιωμένων

Συμβουλές συμπεριφοράς κατά τη φροντίδα ηλικιωμένων

Ο χρόνος είναι ένας παράγοντας που δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να ελέγξουμε. Αν και η εξέλιξη της επιστήμης και η ανακάλυψη διαφόρων φαρμάκων έχει συμβάλει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου και του ορίου ηλικίας, κάποια στιγμή ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις βασικές, καθημερινές του ανάγκες. Τότε είναι που πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην φροντίδα ηλικιωμένων.

Η φύλαξη ηλικιωμένων στο σπίτι είναι πολύ σημαντική από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Μια στοχαστική και συμπονετική προσέγγιση της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, βοηθά στην ανάπτυξη μιας πραγματικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των ηλικιωμένων και εμάς που αναλαμβάνουμε την φροντίδα τους.

Μάλιστα, όταν ένας ηλικιωμένος αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος που τον προσέχει κατανοεί τις ανάγκες του, η σχέση αυτή γίνεται ακόμη πιο δυνατή. Η σχέση αυτή μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει στην υγεία και φυσικά την ψυχολογία ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Κατά πάσα πιθανότητα, κάθε άνθρωπος, κάποια στιγμή στη ζωή του, θα χρειαστεί να αναλάβει την φροντίδα ηλικιωμένων. Είτε πρόκειται για γονείς, είτε για παππούδες, είτε οποιοδήποτε άλλο άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον, σίγουρα θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα να αναλάβετε την φροντίδα τους, αφού οι συγκυρίες και η οικονομική ευχέρεια μπορεί να μην σας επιτρέπει να προσλαμβάνεται συνέχεια γυναίκες για φύλαξη ηλικιωμένων.

Έτσι σας ετοιμάσαμε μερικές έξυπνες συμβουλές συμπεριφοράς κατά την φροντίδα ηλικιωμένων.

Φροντίδα ηλικιωμένων – απώλεια ή προβλήματα ακοής

Η απώλεια ακοής είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων. Μπορεί να θεωρείτε κάποιον ότι είναι γκρινιάρης και «μουντρούχος» ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Συγκεκριμένα, ο όρος που θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την κατάστασή είναι «απογοητευμένος». Απογοητευμένος που όλοι οι υπόλοιποι συζητούν και γελούν, ενώ εκείνος δεν μπορεί να ακούσει τι λέτε. Μερικές εύκολες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ακοής ενός ηλικιωμένου είναι οι παρακάτω:

  1. Προσπαθήστε να κερδίζετε την προσοχή τους πριν πιάσετε κάποιο θέμα συζήτησης. Συγκεκριμένα, μπορείτε να του απευθυνθείτε με το όνομά του και να ακουμπήσετε ελαφρά το χέρι σας στον ώμο του. Έτσι, ο ηλικιωμένος είναι πιο πιθανόν να δώσει μεγαλύτερη προσοχή, ακούγοντας αυτά που έχετε να του πείτε.
  2. Μειώστε όσο το δυνατόν τους θορύβους που παρεμβάλλονται στην συζήτησή σας. Χαμηλώστε δηλαδή την ένταση της τηλεόρασης ή της μουσικής, ενώ όταν επιλέγεται να βγείτε, καλό θα ήταν να διαλέξετε κάποιο ήσυχο μέρος χωρίς πολύ συνωστισμό.
  3. Μιλήστε καθαρά και ελάχιστα πιο αργά και δυνατά από το συνηθισμένο σας. Φυσικά δεν θα πρέπει να μιλάτε σαν ρομπότ, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν εκνευριστικό για τον συνομιλητή σας.
  4. Επαναλάβετε τα σημαντικά σημεία της συζήτησης, αφού ακόμη και αν έχουν κουνήσει καταφατικά το κεφάλι, μπορεί να μην έχουν ακούσει αυτό που έχετε πει.
  5. Προσπαθήστε τα λεγόμενά σας να συνοδεύονται από κινήσεις του σώματος που θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα για αυτά που λέτε στο ηλικιωμένο που έχετε απέναντί σας.

Κατανοήστε τα ιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων

Ίσως δεν είναι πρέπον να ρωτήσετε έναν ηλικιωμένο για την κατάσταση της υγείας του, και ιδίως να τον ρωτήσετε  αν πάσχει από Αλτσχάιμερ ή κάτι παρόμοιο. Φυσικά η απάντηση του θα είναι όχι και μάλιστα η σχέσεις μεταξύ σας θα κλονιστούν. Η κατανόηση των βασικών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο δύσκολη. Οι πιο κοινές ασθένειες που αντιμετωπίζουν είναι:

  • Καρδιακές παθήσεις. Αυτό περιλαμβάνει υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση και έλλειψη σωματικής αντοχής.
  • Άνοια. Εκτός από την απώλεια μνήμης, οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν παράνοια, επιθετικότητα, ανησυχία και έλλειψη αυτο-φροντίδας.
  • Παραλήρημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το τρέμουλο, το βραχύ διάστημα προσοχής και τις ακραίες διακυμάνσεις της διάθεσης.
  • Κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους. Η θλίψη, η ευερεθιστότητα, η κόπωση και τα συναισθήματα άνευ αξίας είναι όλα τα συμπτώματα.

Σεβαστείτε το χάσμα γενεάς

Η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι συνεχείς μεταβολές των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ ενός νέου και ενός ηλικιωμένου. Αυτό κατά συνέπεια έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας διαφορετικής εικόνας για τα πράγματα. Πολλές φορές λοιπόν, όταν έχετε αναλάβει την φύλαξη ενός ηλικιωμένου που πιθανόν να μην παρακολουθεί και πολύ τις εξελίξεις, θα πρέπει να δείχνεται ιδιαίτερη κατανόηση. Η απόψεις του πιθανόν να είναι λανθασμένες ή στην καλύτερη περίπτωση ξεπερασμένες. Ωστόσο μπορείτε μερικές φορές να συμφωνείτε μαζί του και ας μην το πιστεύεται πραγματικά.

Είναι πολύ άσχημο για κάποιον να τον διορθώνουν συνέχεια πάνω στις απόψεις που έχτιζε με το πέρασμα πολλών χρόνων. Μάλιστα, καλό θα ήταν να αποφύγετε κάθε είδους πολιτικής κουβέντας, αφού κάτι τέτοιο μόνο σε δυσάρεστα αποτελέσματα θα οδηγούσε.

Οι ηλικιωμένοι αξίζουν τον σεβασμό μας

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ακολουθώντας μερικές μικρές συμβουλές συμπεριφοράς κατά τη φροντίδα ηλικιωμένων, σίγουρα μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή τους να τους δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό και φυσικά να συμβάλετε στην βελτίωση της ψυχολογίας και της υγείας τους.

Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι γηροκόμοι της εταιρείας μας διαθέτουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία για το πώς να συμπεριφερθούν σε έναν ηλικιωμένο.

Δώστε στους κοντινούς σας ανθρώπους την φροντίδα που χρειάζονται, ενώ εσείς μπορείτε να επικεντρωθείτε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις.